top of page

Novosti

proljeće/ljeto
25. lipnja 2019.

Proljeće - ljeto 2019.

Proljeće 2019. pamtit ćemo kao jedno od uspješnijih dosad. Uz mnoge izazove, ostvarili smo i mnoge ciljeve, a nekim smo uspjesima iznenadili i same sebe. 

 

Posljednjih smo mjeseci punili naša vina,  proširili svoju ponudu i udarili temelje za nove pothvat. Posljednje dvije berbe urodile su prvim supetarskim vinima koje nose oznaku vrhunskih: malvazija istarska 2018. i odležana malvazija Arbor iz 2017. Osim malvazija, u na vinskoj karti In Sylvisa nalazi se i odležani teran Arbor iz 2017,, dok ćete njegovu čistu suprotnost pronaći u poluslatkom roseu Florens. Ovaj rose od sorte teran idealno će se sljubiti s laganim proljetnim desertima te pružiti nježno osvježenje u ljetnim danima. Za sljedeću godinu pripremamo i prvi In Sylvis pjenušac, klasičnom metodom vrenja u boci, a za koji smo ovog proljeća pripremili bazno rose vinu. 

 

Proljeće nismo proveli samo u podrumu naše vinarije. Sudjelovali smo na nizu različitih eno-gastro manifestacaija, prikupljajući iskustva, promovirajući naša vina, i družeći se s ljubiteljima vina 

Već tradicionalno, bili smo dio Međunarodnog sajma s klobasicom u EU u Svetom Petru u Šumi, na festivalu malvazija En Primeur u Zagrebu, Smotri vina u Gračišću…. Posjetili smo i neke nove, poput međunarodnog festivala WineRiu Rijeci, a čast nam je bila i po prvi put biti dio najvažnijeg eno-događaja u Istri - Vinistre. Ove smo godine bili i dio revije autohtonih sorti Hrvatske, Vina od davnina, na kojem je In Sylvis malvazija 2018. ocijenjena najboljim bijelim vinom Istre i Kvarnera.  

 

S ovakvim popisom uspjeha, ušli smo u ljeto 2019.

 

Naša se vina ovog ljeta nalaze na vinskim kartama nekoliko lokacija diljem Istre. Već nekoliko godina sljubljuju se s tradicionalnom istarskom kuhinjom Agroturizma Botra Marija u Svetom Petru u Šumi, i upotpunjuju romantične rovinjske noću u baru La’ Moura u starom dijelu grada Rovinja. Uživati u našim vinima možete i u novotvorenoj Konobi Doma u Sv. Petru u Šumi, restoranu hotela Istra u NP Brijuni, restoranu Tramontana u Medulinu, konobi Finera u Premanturi,vrhunskom restoranu La Grisa u srcu Bala...

Želite li naša vina ponijeti kući, isim u našoj vinariji, kupiti ih možete i u trgovini destilerije Aura u Grožnjanu, Dolija shopu na tržnici u Puli, vinoteci Terraneo u Medulinu, Milk and Chees baru Mljekare Latus kraj Žminja.

 

Niste li sigurni gdje ćete i kako provesti ljetno poslijepodne, pozivamo vas da nas posjetite u našoj kušaoni i s nama kušate In Sylvis vina te razgledate šumski vinograd. 

Vinske probe održavamo svakodnevno, uz prethodnu najavu, za pojedince i grupe do 30 osoba

 

Navratite do nas: upotpunite svoj dan istarskim vinima i drugim prirodnim proizvodima i osjetite čarolije Istre, magične zemlje. 

Lara i Marko

In_Sylvis_-_malvazija_istarska_-_šampion
In Sylvis - vinistra
In_Sylvis_-_klasična_metoda
In Sylvis - wine tasting
In Sylvis - Gračišće
In Sylvis - WineRi
In Sylvis - Florens rose
Teran

Teran 2017.

19. ožujka 2018.

U vinariji In Sylvis njegujemo autohtone sorte: nakon malvazije istarske, ove smo se godine upustili u proizvodnju terana.

Krajem rujna krenuli smo u berbu Terana te nakon muljanja, masulj je maceriran, a osim alkoholne fermentacije odradili smo i kontroliranu malolaktičnu fermentaciju kako bismo, inače karakteristično viši sadržaj kiselina, ublažili.

Rezultat je mladi teran - živahnih ljubičastih tonova, čiji miris podsjeća na maline i bobičasto voće, a okus mu je ugodno svjež i pun, uz blage i nježne tanine.

 

Posjetite nas i kušajte In Sylvis teran - vino koje svojim laganim i voćnim okusima dokazuje da i crno vino može goditi toplijim danima koji nas očekuju.

Osim terana, kušati možete i druga naša vina: malvaziju istarsku, malvaziju Arbor, a ove će godine u hrastovim bačvama dozrijevati i teran Arbor.

Lara i Marko
Arbor
07. studeni 2017.

Arbor malvazija 2016.

U listopadu 2017.ponudu naše obiteljske vinarije In Sylvis obogatili smo novom, posebnom linijom vina: In Sylvis Arbor.

 

Riječ je o harmoničnom bijelom vinu, sorte malvazija istarska, koje pripada berbi 2016. Vino je fermentiralo u inox tankovima pod kontroliranim uvjetima, a fermentaciju je provodio autohtoni kvasac malvazije istarske selekcioniran iz grožđa malvazije s Istarskog poluotoka. Nakon fermentacije, vino je godinu dana odležalo u hrastovim bačvicama zbog čega i nosi ime Arbor (lat.drvo). Odležana vina zahtijevaju strpljivost, koja se doista isplati: vrijeme provedeno u ležanju osiguralo je malvaziji Arbor note vanilije i lješnjaka koje su ekstrahirane iz drva bačve, ali nisu prekrile sortne arome malvazije istarske. Osim kombinacije cvjetnih nota i vanilije i lješnjaka, malvaziju Arbor krasi ugodna svježina i mekoća, a okus joj je pun i dugog trajanja.

 

Zahvaljujući ovim karakteristikama, Arbor će se savršeno sljubiti uz konkretna mesna jela, a svidjet će se posebno ljubiteljima ozbiljnih vina.

Lara i Marko
Anchor 1

Vinarska godina 2016/2017 - presjek

09. listopada 2017.

Završetkom berbe, otvaramo novu sezonu u našoj vinariji. Jesen smo dočekali ispunjeni i ponosni na mnoge male i velike uspjehe koje nam je donijela vinarska godina 2016/2017. Sudjelovali smo i na brojnim događanjima na kojima smo stekli nova prijateljstva, ojačali stara, a posjetitelje upoznali s našim radom, vinom i vinarijom.

Ožujak je obilježio međunarodni sajam "S klobasicom u Europu"  u Svetom Petru u Šumi, a niz veselih događanja nastavili smo u Zagrebu. Tijekom ljeta, In Sylvis vina predstavili smo Vinoljupcima u Kurelčevoj u Zagrebu, na Istarskom festivalu pašte u Žminju, ponovno u Zagrebu na Wine and Jazz Summer 2017.a potom i na Srednjovjekovnom festivalu u Savičenti.

Nismo samo putovali: mnogi su i nas posjetili u našem podrumu u kojem smo proveli divne trenutke i zajedno kušali In Sylvis vina. Osim u podrumu, od ove se godine In Syvis malvaziju istarsku i cabernet sauvignon nalaze i u ponudi nekih ugostiteljskih objekata u Istri i drugim gradovima. U Agroturizmu Botra Marija In Sylvis vina možete kušati u kombinaciji s tradicionalnim istarskim specijalitetima, u Restaurantu Torre u Taru vrsni će ih konobari poslužiti uz biftek i tartufe, dok u baru La’Moura u Rovinju te u Resortu Čiže možete uživati u prekrasnom pogledu uz čašicu vina. Ako se pak nađete u Zagrebu, ne zaboravite posjetiti Kredencu Zdravlja - concept store dobre hrane - i priskrbite si svoju In Sylvis bocu.

Družili smo se i u virtualnom svijetu: pokrenuli smo Instagram profil, a naša Facebook stranica okuplja preko 500 ljubitelja dobre kapljice.

 

Ničeg od svega nabrojanog ne bi bilo da berba 2016. nije bila tako uspješna. Zalihe malvazije In Sylvis bliže se kraju, a Posebice smo ponosni na nagrade koje je naša malvazija osvojila: zlatnu medalju na Izložbi vina u Gračišću te srebrnu diplomu na Vinistri. Osim malvazije i cabernet sauvignona, pripremili smo i nova vina. Desertno vino od sušenih bobica malvazije još je uvijek na dozrijevanju u podrumu, a na dozrijevanje nove In Sylvis malvazije Arbor koja je odležala u drvenim hrastovim bačvama čekali smo punih 12 mjeseci.

U to smo vrijeme u vinogradu u šumi redovito odrađivali defolijaciju, vršikanje i zelenu berbu kako bismo dobili što bolju kvalitetu grožđa i vina, a cijeli je posjed počeo poprimati zaista prekrasan izgled.

Berbu 2017. čekali smo s nestrpljenjem, a ni redovite kiše u ljetnim mjesecima nisu nam pomrsile račune niti uništile raspoloženje. Odlučili smo se i za još jedan izazov - Teran.

Nakon nekoliko dana rada, naše su bačve u podrumu ponovno pune. Spremni smo za 2018. godinu i jedva čekamo vidjeti što nam nova vinarska godina nosi! Dotad, pogledajte našu galeriju fotografija, rezervirajte svoj termin za vinske probe i druženje i navratite do nas.

Lara i Marko

zaštita vinograda
defolijacija
Wine and Jazz Summer 2017
Wine and Jazz Summer 2017
Wine and Jazz Summer 2017
Istarski festival pašte Žminj
Srednjovjekovnom festivalu u Savičen
Srednjovjekovnom festivalu u Savičen
zelena berba
Malvazija istarksa
berba 2017
Malavzija istarska - berba 2017
Malavzija istarska - berba 2017
Malavzija istarska - berba 2017
Teran - berba 2017
Teran - berba 2017
berba 2017
Zlatna žutica

Zlatna žutica vinove loze

Zlatna žutica vinove loze (Grapevine Flavescence dorée) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i vrlo brzo poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik je zlatne žutice fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis), jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu).

 

Zlatna se žutica širi zaraženim sadnim materijalom i vektorom. Zasad jedini poznati vektor zlatne žutice jest američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball), vrsta koja je proširena i prisutna u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske. Kako izravnim mjerama zlatnu žuticu vinove loze nije moguće spriječiti, glavne mjere suzbijanja ove opasne bolesti u vinogradu u kojem je prisutna su uklanjanje oboljelih trsova, praćenje pojave američkog cvrčka i suzbijanje američkog cvrčka.

 

Na sreću, u našem vinogradu nisu zamijećeni nikakvi simptomi zlatne žutice, ali kako znamo da je jednom zaraženi trs trajno oštećen i čini žarište za širenje zaraze, odlučili smo sprovoditi preventivne mjere i u naš smo vinograd postavili žute ljepljive ploče. Žuta boja dokazano privlači najveći broj kukca pa tako i američkog cvrčka te se oni, privučeni žutom bojom, zalijepe na ploču. Praćenjem možemo uvrditi prisutnost pojedinih organizama i veličinu populacije na osnovi broja jedinki pojedine vrste zalijepljenih na ploču. Na taj ćemo način vinograd zaštititi od najezde i bolesti te spremni dočekati uspješnu berbu.

Uskoro ćemo vidjeti što se zalijepilo. Nadamo se, samo pokoja muha.

 

Lara i Marko

23. lipnja 2017.

24. Izložba vina u Gračišću

19. travnja 2017.

Na Uskrsni se ponedjeljak, 17. Travnja, održala već tradicionalna Izložba vina u Gračišću. Brojni su posjetitelji ove nadaleko znane smotre vina iskoristili neradni dan i posjetili Gračišće, gdje se od 11 do 19 sati družilo i u konobama degustiralo vino.

 

U 17 vinskih konoba nudila su se 252 vina, istočilo se oko 5.000 butelja, a konobi Potok posjetitelji su mogli degustirati malvaziju istarsku In Sylvis. Upravo je naša malvazija, među 252 uzorka predana na ocjenjivanje, ocjenom stručnjaka nagrađena zlatnom medaljom. Ostvarili smo odličnih 84,33 boda i doma odnijeli zlato.

Lara i Marko

IMG_0701
IMG_0691_edited
IMG_0694
IMG_0699
IMG_0697
IMG_0710
IMG_0725
Gračišće
Klobasice

"S klobasicom u Europu"

22. ožujka 2017.

Peti međunarodni sajam "S klobasicom u Europu", koji je okupio stotinjak izlagača i proizvođača suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske, svečano je otvoren u subotu, 11. ožujka u Svetom Petru u Šumi.

 

Brojni su posjetitelji uživali u degustaciji tradicionalnih suhomesnatnih i drugih proizvoda, a svoje je mjesto među raznm proizvođačima istarskih kobasica i drugih proizvoda našla i naša vinarija.  

Da se uz istarske klobasice fina malvazija istarska izvrsno sljubljuje, dokazali su brojni posjetitelji koji su navratili do šanka In Sylvis - neki na čašicu, a neki kako bi kupili (ili popili!) bocu. Bilo je to ujedno i prvo javno predstavljanje našeg vina, a iznimno smo ponosni i sretni zbog reakcija koje su više nego pozitivne. Dva su dana sajma protekla u odličnoj atmosferi, u društvu brojnih veselih posjetitelja sajma čiji nas zadovoljni komentari motiviraju  za daljnji rad i napredak.

 

Naše smo kupce počastili i  nagradnom igrom: uz svaku kupljenu bocu, mogli su sudjelovati u natječaju. Izvlačenje naših sretnih dobitnika bilo je u nedjelju, u 19 h, prije zatvaranja sajma,  a prenosili smo ga i uživo preko naše Facebook stranice (pogledaj video).  Nagrade su doma odnijele tri žene:

  1. nagrada: MAGNUM BOCA od 3 L malvazije In Sylvis - Stana Cetina iz Vodnjana

  2. nagrada: MAGNUM BOCA od 1,5 L malvazije In Sylvis - Kristina Staver iz Žminja

  3. Komplet malvazije i cabernet saouvignona In Sylvis od 0,75 L - Petra Koraca

 

Vidimo se i sljedeće godine, na još jednom međunarodnom sajmu “S klobasicom u Europu”!

Lara i Marko

Malvazija 2016

Malvazija istarska 2016.

U ožujku 2017. godine, u promet je izašla malvazija istarska In Sylvis, berba 2016. Malvazija, na koju smo izrazito ponosni, nosi oznaku kvalitete, a u cijeli je proces proizvodnje uloženo mnogo ljubavi, zajedničkog truda i ulaganja.

 

Proces vinifikacije započeli smo u rujnu 2016., kada smo svježe grožđe istarske malvazije preradili muljanjem, runjanjem i prešanjem. Nakon prerade, uslijedila je flotacija mošta. Fermentacija se odvijala u inox tankovima, u kontroliranim uvjetima i pod našim budnim okom. Svakodnevno smo pratili tijek fermentacije i razvoj novih fermentativnih aroma, a po završetku tog procesa i nakon pretoka, vino se čuvalo u tankovima s inertnim plinom. Prije punjenja, vino je prošlo proces stabilizacije i filtracije.

 

Konačni proizvod, malvazija istarska In Sylvis, jest vino žuto-zlatne boje, ugodne svježine i kompleksnog aromatskog profila. Nakon kušanja iznenadi punoća okusa i dužina trajanja, a sa svojih 13 % vol. alkohola i ugodnih kiselina, ova je malvazija zaokružena i ostavlja dojam lakoće.

 

Zbog svega toga, savršeno se sljubljuje s mediteranskom i istarskom hranom: morskim plodovima, tjesteninom, sirevima, bijelim mesom i povrćem; a za poseban doživljaj preporučujemo kombiniranje s

istarskim pršutom, tradicionalnom istarskom kobasicom i ostalim suhomesnatim proizvodima. Preporučena temperatura serviranja jest 9 º do 13 º .

Vino je buteljirano u boce zapremnine od 0,75 L i zatvoreno aglomeriranim plutenim čepom. Priča o ovom vinu i vinogradu u šumi zaokružena je etiketom u šumskim tonovima, jedinstvenom zbog tiska na pravo drvo umjesto papir.

 

Želite li degustirati našu malvaziju 2016., kontaktirajte nas ili posjetite.

 

 

Lara i Marko

10. ožujka 2017.
bottom of page